• Annapurna

          • Z našich prváčikov sa pred koncom školského roka stali čitatelia. Spolu sa pokúsili prečítať viac minút, ako má desiaty najvyšší vrch Zeme, Annapurna – 8091 m. Od 1.6. 2023 do 28.6.2023 doma prečítali spolu 6066 minút. Odmena ich neminula, lebo vrchol mali na dosah.

                                                                                            Mgr. Andrea Glatzová

          • Školská olympiáda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školská olympiáda.

            Piatok patril športu, radosti z pohybu i návalu emócii pri vyhlasovaní výsledkov. Všetkým víťazom blahoželáme a veríme, že o rok si opäž zasúťažíme.

        • Recyklohry
          • Recyklohry

          • Počas celého roka zbierame elektroodpad, batérie, separujeme a riešime úlohy o recyklácii. Za odmenu sme od organizátora dostali ,, fusekle". Veľmi nás to potešilo a povzbudilo do ďalších aktivít.

        • 31. máj - Deň otvárania studničiek
          • 31. máj - Deň otvárania studničiek

          • Ide o prastarý zvyk, keď ľudia (najmä však dievčatá) vyčistením otvárajú studničky v chotári. Chotár, v ktorom by studničky nevyčistili, by bol totiž podľa prastarých predstáv postihnutý nedostatkom vlahy. Na druhej strane, človek, ktorý otvorí aspoň jednu studničku, má byť počas nasledujúceho roka zdravý a zbavený bolestí hlavy.

            A tak sme sa aj my, žiačky IV.B triedy, členky klubu Stromu života v tento deň vybrali vyčistiť lesnú studničku v našom chotári. Túto príjemnú aktivitu sme spojili so spoznávaním lúčnych bylín, či opekačkou pri potoku. Samozrejme, ohnisko sme pred odchodom poriadne uhasili. Aj počasie nám veľmi prialo... Veď posúďte sami...

                                                                                                                   Mgr. Ingrid Bernátová

             

          • Športujeme ...............

          • Ďakujeme našim šikovným chlapom, ktorí nám zrenovovali a nainštalovali nové basketbalovíé koše. Pán školník Milan Kormaňoš s spolu Jankom Hricom natreli konštrukciu, vymenili jej ukotvenie a upenili nové dosky s košmi. Veríme že priaznivci basketbalu sa potešia. Pre tých, ktorí nerozumejú po česky je na doske uvedené, že sa zakazuje liezť na kovovú konštrukciu, dosku i obruč. Mimoriadne nás teší, že máme žiakov, ktorí majú radi cyklistiku a do školy sa privezú na svojich dvojkolesových tátošoch. Športu zdar. 

             

        • Po stopách tatranskej prírody
          • Po stopách tatranskej prírody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Po stopách tatranskej prírody.

            Členovia klubov Stromu života: Batizovskí stromáci (IV.B), Mladý vedátor  (III.A),  Malí objavitelia (II.A) a  Batizovské svište  (I.A)  sa dňa 25.05.2023 zúčastnili podujatia s názvom „Po stopách tatranskej prírody“.  V spolupráci s lesným pedagógom Michalom Jurčom sme navštívili Botanickú záhradu v Tatranskej Lomnici a spoznali aktuálne kvitnúce tatranské byliny aj dreviny. Čakala nás aj prechádzka náučným chodníkom „Pramenisko“, kde sme spoznali jedinečné územie tatranského lužného lesa. Na záver si pre nás lesný pedagóg pripravil  bonbónik  v podobe bobrej hrádze.

            Projekt bol zrealizovaný na základe výzvy grantového kola Stromu života, zameraného na priamu prácu s deťmi, ktorý nám bol schválený a získali sme financie na realizáciu tohto projektu (financovaný autobus)

                                                                                                                        Mgr. Ingrid Bernátová.

          • Deň s ,, tanapákmi"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň s ,, tanapákmi".

            Apríl – mesiac lesov sme si chceli pripomenúť návštevou lesa a zaujímavými aktivitami. Preto sme v spolupráci so zamestnancami oddelenia environmentálnej výchovy zo Správy Tatranského národného parku zorganizovali vychádzku do lesa spojenú s environmentálnymi hrami a poznávaním lesných obyvateľov priamo v teréne. Vďaka počasiu a ich pracovnej vyťaženosti sa akcia uskutočnila až v máji, ale vôbec jej to neubralo na význame. A skoro sme sa trafili aj do termínu svetového dňa „Pohybom k zdraviu“, ktorý si pripomíname 10. mája. Iniciatíva je zameraná na zvýšenie povedomia verejnosti o význame pravidelnej pohybovej aktivity a jej benefitoch pre zdravie. A prečo by sme tú aktivitu nemohli pravidelne vykonávať aj v zdravom prostredí pri poznávaní prírody?

            Na stanovišti pod vedením Ing. Igora Stavného si deti zahrali rôzne hry pri ktorých spoznali správanie zvierat a ich využívanie zmyslov v rôznych životných situáciách - netopiere a ich orientácia pomocou echolokácie, jelene a ich využitie sluchu pri rozlišovaní nebezpečenstva, či spoznávanie svojho teritória.

            Na ďalšom stanovišti sa prostredníctvom lesného pedagóga Martina Leštinského dozvedeli, čo sú to pobytové znaky zvierat  a ako zvieratá využívajú mimikry - schopnosť niektorých živočíchov prispôsobovať sa z ochranných dôvodov svojmu okoliu, napr. farbou srsti, tvarom tela a pod. Na praktických príkladoch (prírodninách, pierkach či fotografiách) spoznali deti spojitosť s konkrétnym zvieraťom, aj jeho typické správanie, vďaka ktorému nám tie známky o svojej prítomnosti zanecháva. Mali sme možnosť priamo pozorovať mravenisko rozhrabané medveďom, terén rozrýpaný diviakom, stopy jelenej zveri, či jašteričku na kmeni stromu. Deti objavili na stanovišti aj pobytové znaky človeka a poučené stretnutím so zamestnancami TANAP-u boli všímavejšie aj cestou späť do školy - tá srsť a trus na fotografiách je výsledkom ich všímavosti a dôkazom toho, aký význam majú takéto aktivity pre budovanie pozitívneho vzťahu k prírode.

                                                                                                Mgr. Ingrid Bernátová

          • Deň Zeme

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

            Tradičný sviatok Dňa Zeme si pripomíname na našej škole každoročne 22.apríla besedou, rozhlasovým vysielaním či informačnými panelmi vo vestibule školy a následnými aktivitami vonku. Tento rok nás akosi zima nechcela opustiť, preto sme si počkali na príjemnejšie počasie a vonkajšie aktivity nechali na neskôr. Počasie sa umúdrilo až prvý májový týždeň a tak sme si v piatok 5. mája vyhrnuli rukávy a všetci žiaci so svojimi pani učiteľkami sme urobili niečo nielen pre našu Zem, ale prispeli sme aj ku skultúrneniu okolia našej školy.

            Mladší žiaci sa vyzbrojení vrecami na odpadky vybrali na priľahlú lúku za školským plotom a vyzbierali všetky odpadky – od drobných papierov, igelitových vrecúšok a tašiek až po záhradné dekorácie...A verte, že ich nebolo málo. S ich odvozom nám pomohli zamestnanci obecného úradu.

            Tí starší zobrali do rúk metly a motyky a venovali sa úprave školského dvora. Vyzametali chodníky od kamienkov (pozostatok zimnej údržby), vyčistili žľaby na odvod dažďovej vody od školskej budovy a venovali sa aj úprave zelene – zatiaľ len prekyprili pôdu na hriadke s okrasnými kríkmi, vyčistili ju od buriny a zabezpečili prekyslenie pôdy doplnením šišiek. Samozrejme, v ďalšom zveľaďovaní okolia ešte budeme pokračovať.

                                                                                                    Mgr. Ingrid Bernátová

          • Čitateľmánia

          • Marec mesiac knihy ... a s ním každoročne prichádza aj naša čitateľská súťaž s názvom Čitateľmánia. Súťaž vznikla so zámerom rozvíjať u žiakov čítanie s porozumením a vytvárať blízky vzťah ku knihám. Tentokrát sa žiaci predstavili s prezentáciou kníh podľa vlastného výberu. Niekoľko týždňov sa podrobne venovali knihám pre deti a mládež, ktoré dominujú na knižnom trhu.  Žiaci, v podobe hlavných postáv, svoje vystúpenia spestrili úryvkami a nielen porota, ale aj prítomní poslucháči sa dozvedeli  zaujímavé informácie o živočíchoch, športe, filmových postavách, detských hrdinoch či výnimočných osobnostiach. Všetci súťažiaci nám svojím vystúpením dokázali, že úspešne zvládajú čítanie s porozumením a vo voľnom čase radi čítajú. Dokonca aj žiaci 2. A triedy sa smelo pustili do čitateľského súboja so staršími spolužiakmi. Najúspešnejšie prezentácie: N. Michalíková alias Coco Chanel s knihou 20 výnimočných dievčat, ktoré zmenili svet, S. J. Hurajt alias Florentino Peréz s knihou Real kráľovský klub a A. Jančušková alias Julinka s knihou Julinka, malá zverolekárka.

                                                                                                             PaedDr. Erika Kuchárová

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • Dňa 20.  marca 2023 sa prezenčne uskutočnilo v meste Poprad okresné kolo Matematickej pytagoriády. Okresného kola sa zúčastnili  vo svojich kategóriách aj naši žiaci, ktorí postúpili zo školského kola. V kategórií P3 nás reprezentovali Adela Dluhá a Adam Chovan a v kategórií P4 Ema Hrušková a Dávid Koreň.  Mimoriadne nás potešilo víťazstvo Adelky Dluhej v kateórii P3. Žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy.

                                                                                                                  Mgr. Mária Hulvejová

          • Jarné tvorivé dielne

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jarné tvorivé dielne.

            Všetkých rodičov, babky, dedkov i súrodencov pozývame na výstavu Krehká krása Batizoviec, kde si budete môcť poprezerať malé výtvarné dielka žiakov našej školy.

          • Recyklohry

          • Ďakujeme všetkým, ktorí sa spolu s našou školou zapojili v rámci projektu RECYKLOHRY do zberu starého oblečnia a topánok. Podarilo sa nám vyzbierať 35 vriec, pričom jedno vrece malo objem 120 litrov.